Rammenas

 

Momenteel zijn er veel kinderen, maar ook volwassenen die kinkhoest onder de leden hebben. Kinkhoest wordt ook wel de "100 dagen hoest" genoemd. Het is hardnekkig en je kunt er flink benauwd van raken. Als je bent ingeënt tegen kinkhoest kun je het alsnog krijgen. Veel mensen zoeken naar middelen om de omstandigheden wat te verzachten.

 

Een heel fijn en makkelijk huismiddeltje wat iedereen kan maken is siroop van Rammenas.

Rammenas wordt ook wel zwarte radijs genoemd. Deze groente bevat enorm veel goede stoffen die helpen bij de spijsvertering, maar ook bij bacteriële infecties. Daarnaast werkt Rammenas als een expectorant ofwel slijmoplossend. Doordat er ook een hoog gehalte aan vitamine C in Rammenas zit, is het ook een sterke anti-oxidant.

 

Als je een Rammenas gaat kopen, let dan goed op of deze nog hard is. 

Een makkelijk recept voor Rammenas siroop:

 

1 Rammenas

200 gram Rietsuiker (of bruine basterdsuiker)

 

Snijdt de Rammenas in dunne plakjes (tip: kaasschaaf) Laat de schil maar zitten.

Vul een pot met een laagje Rammenas, vervolgens de suiker, dan weer Rammenas etc tot de pot gevuld is.

Sluit de pot goed af en laat deze 24 uur staan. Er is dan een siroop ontstaan. Zeef de siroop en doe deze in een schone pot.

Bewaar in de koelkast.

Neem 3 x/daags een eetlepel ter verlichting 

Kinderen vanaf 6 maanden 3 x/daags een theelepel

 

Niet alleen bij kinkhoest, maar bij alle andere luchtweginfecties in te zetten.

NOTE: 

Contraindicatie:

- Bij ernstige gal en lever problemen alleen in overleg met arts/fytotherapeut

- Bij verminderde schildklier werking (hypothyeroïde) niet gebruiken

- Interactie kan voorkomen met medicatie zoals; anti-aritmica, hartglycosiden, lithium, diuretica (voorzichtigheid is geboden)

 

Waarom eten we als we ziek zijn kippensoep? En wat is een plantaardige vervanger?

 

Wanneer je griep hebt of verkouden bent, wordt vaak het advies gegeven (al dan niet van opa/oma/vader/moeder) om kippensoep te eten. Met een beetje geluk hoef je het zelf niet te bereiden, maar wordt er een pannetje gebracht. 

"Daar knap je wel van op" wordt er dan gezegd. Klopt dit?

Ja, dat klopt! Kippensoep stimuleert de aanmaak van interferon. Interferon is een eiwit wat cellen target die aangedaan zijn door pathogenen (die dingen die je ziek maken). Ze hebben een antivirale werking. Kort door de bocht gezegd stoppen ze het virus kopiërend vermogen. 

Dus wanneer je kippensoep eet, kan het virus zich moeilijker kopiëren, waardoor het sneller uit het lichaam kan worden verwijderd. Je bent dus sneller beter.

 

Het geluk wil, dat er ook een plantaardig kruidig plantje is, die precies hetzelfde kan bewerkstelligen. Bijna iedereen kent het wel. Echinacea purpurea. Een tinctuur van de wortel van deze plant zorgt ook voor aanmaak van extra interferon. Daarom zie je dit vaak in combinatie met vitamine C in preparaten zitten. Ook met een tinctuur van deze plant knap je sneller op bij een virale infectie (onderzoeken bij influenza en rhino virussen)

 

Vitamine C is uiteraard een sterke antioxidant en zeer aan te bevelen ter ondersteuning van je weerstand.

 

 

Beginnende keelpijn, hoe voorkom je erger?

 

Wat lichte irritatie in je keel, dat kan het begin zijn van een keelontsteking. Pijnlijk! Als je er snel bij bent , kan erger vaak worden voorkomen. Er is een kruid wat we allemaal kennen wat hierbij kan helpen, Salie.

Voel je dat het niet lekker zit in je keel, gorgel dan eens met wat afgekoelde sterke salie thee. Salie bevat antibacteriële en antivirale eigenschappen. Salie is mild infectiewerend en ontstekingswerend. Salie is vooral effectief in de bovenste luchtwegen, monden keelholten. Wanneer je al een vergevorderde keelontsteking hebt, is dit niet de meest effectieve methode om toe te passen. Maar we willen juist voorkómen dat het zo erg wordt. Salie regenereerd ook de slijmvliezen en werkt licht slijmoplossend.

Een wat sterkere methode is om een tinctuur te gebruiken. Mengen in wat water en dit opdrinken (gorgelen mag ook).  

 

BELANGRIJK: Niet gebruiken wanneer er sprake is van epilepsie ivm aanwezigheid van ketonen. Ook niet in geval van zwangerschap, hoge bloeddruk of hormoonbehandelingen. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw arts/fytotherapeut.