Waarom eten we als we ziek zijn kippensoep? En wat is een plantaardige vervanger?

 

Wanneer je griep hebt of verkouden bent, wordt vaak het advies gegeven (al dan niet van opa/oma/vader/moeder) om kippensoep te eten. Met een beetje geluk hoef je het zelf niet te bereiden, maar wordt er een pannetje gebracht. 

"Daar knap je wel van op" wordt er dan gezegd. Klopt dit?

Ja, dat klopt! Kippensoep stimuleert de aanmaak van interferon. Interferon is een eiwit wat cellen target die aangedaan zijn door pathogenen (die dingen die je ziek maken). Ze hebben een antivirale werking. Kort door de bocht gezegd stoppen ze het virus kopiërend vermogen. 

Dus wanneer je kippensoep eet, kan het virus zich moeilijker kopiëren, waardoor het sneller uit het lichaam kan worden verwijderd. Je bent dus sneller beter.

 

Het geluk wil, dat er ook een plantaardig kruidig plantje is, die precies hetzelfde kan bewerkstelligen. Bijna iedereen kent het wel. Echinacea purpurea. Een tinctuur van de wortel van deze plant zorgt ook voor aanmaak van extra interferon. Daarom zie je dit vaak in combinatie met vitamine C in preparaten zitten. Ook met een tinctuur van deze plant knap je sneller op bij een virale infectie (onderzoeken bij influenza en rhino virussen)

 

Vitamine C is uiteraard een sterke antioxidant en zeer aan te bevelen ter ondersteuning van je weerstand.

 

 

Beginnende keelpijn, hoe voorkom je erger?

 

Wat lichte irritatie in je keel, dat kan het begin zijn van een keelontsteking. Pijnlijk! Als je er snel bij bent , kan erger vaak worden voorkomen. Er is een kruid wat we allemaal kennen wat hierbij kan helpen, Salie.

Voel je dat het niet lekker zit in je keel, gorgel dan eens met wat afgekoelde sterke salie thee. Salie bevat antibacteriële en antivirale eigenschappen. Salie is mild infectiewerend en ontstekingswerend. Salie is vooral effectief in de bovenste luchtwegen, monden keelholten. Wanneer je al een vergevorderde keelontsteking hebt, is dit niet de meest effectieve methode om toe te passen. Maar we willen juist voorkómen dat het zo erg wordt. Salie regenereerd ook de slijmvliezen en werkt licht slijmoplossend.

Een wat sterkere methode is om een tinctuur te gebruiken. Mengen in wat water en dit opdrinken (gorgelen mag ook).  

 

BELANGRIJK: Niet gebruiken wanneer er sprake is van epilepsie ivm aanwezigheid van ketonen. Ook niet in geval van zwangerschap, hoge bloeddruk of hormoonbehandelingen. Vraag bij twijfel altijd advies aan uw arts/fytotherapeut.